banner
   
Home Mata-mata - Chelus fimbriatus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Mata-mata Diergaarde Blijdorp 2009 Mata-mata Diergaarde Blijdorp 2009

De matamata kenmerkt zich door een dusdanig goede camouflage dat hij daaraan ook eenvoudig te herkennen is.

Het is een vrij afzichtelijk dier met een zeer brede, lange en platte nek.

De hals is ongeveer even lang als het schild en is bedekt met grote huidfranjes, vooral twee aan weerszijden van de kop, zodat dit een vormloos uiterlijk krijgt.
Mata-mata Diergaarde Blijdorp 2009 Mata-mata Diergaarde Blijdorp 2009

De grote, driehoekige en platte kop kan niet in het schild worden opgeborgen.

Het rugpantser, met op elke hoornplaat een bult, zodat het drie bultige kielen heeft, is ruw en concentrisch gegroefd.

Het opmerkelijke aan deze schildpad is dat hij vrijwel altijd onder water blijft, zonnen doet deze soort niet, en hij komt maar zelden op het land.

Toch kan de matamata niet goed zwemmen.

Wel kan over de bodem gewandeld worden, en heeft de matamata een extra buffer door de lange nek en verlengde neuspunt.

Zodra het dier in diep water terecht komt kan hij echter verdrinken.

De matamata bedient zich van een speciale techniek bij het verschalken van argeloos passerende prooi; hij zuigt deze naar binnen.

De toch reeds onregelmatige omtrekken van zijn schild zijn bijna onzichtbaar door een sterke algbegroeiing. Zo ligt hij dan prachtig gecamoufleerd met uitgestrekte lange nek en open brede bek te wachten op een lekker hapje in de vorm van een niets vermoedend visje, dat hij plotseling naar binnen zuigt als het voldoende genaderd is.

 

Brazilië en Gyana

12-28 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

moerassen

200 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

kleine visjes, ongewervelden en amfibieën

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

46 cm.

ook bekend als franjeschildpad