banner
   
Home Muskusos - Ovibos moschatus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Muskusos GaiaPark 2009 Muskusos GaiaPark 2009
De muskusos is een plomp dier met een grote kop en een brede snuit.

Beide geslachten hebben hoorns.

Deze hoorns zijn aan de basis breed en dik, buigen langs de kop naar beneden en aan de punt weer omhoog.

De hoorns van ♂ zijn breder dan die van ♀.
Ze hebben een erg langharige vacht, bestaande uit haren van zo'n 70 centimeter lang.
Deze vacht bedekt de staart en de oren, en hangt 's winters tot op de brede hoeven.
De vacht is 's zomers donkerbruin en 's winters zwartbruin. tussen april en juni verliest
de muskusos de dikkere wintervacht.
Muskusossen zijn dagdieren.

Ze leven samen in roedels van zo'n
20 tot 100 dieren.

In de zomer leven ze in harems van ongeveer tien dieren, geleid door een
ouder mannetje, in de winter leven ze in gemengde kudden van zo'n vijftig dieren.

Tussen de zomer- en wintergebieden kan maximaal zo'n 80 kilometer liggen.

De belangrijkste natuurlijke vijand is de wolf.
Muskusos GaiaPark 2009
Bij gevaar vormen de volwassen muskusossen een ondoordringbare kring om de kalveren heen, met de hoorns naar de buitenzijde. Daarbinnen zijn zijn de jongen veilig.

De volwassen dieren staan met de hoorns naar buiten gericht, zodat een muur van scherpe punten richting belagers prikt.
 

noorden van Noord-Amerika en Groenland tot de Arctische archipel en Noord-Rusland,

1 jong
zelden 2

   
Leefomgeving Draagtijd
   

toendra's

8-9 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

korstmossen, twijgen van bos-bessen, grassen
en kruiden

23 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

kop-romplengte
♂ 200-245 cm.
♀ 190 cm.
hoogte
130-165 cm.
♀ 110 cm.
staart 10-12 cm.
225-400 kg.

Stieren scheiden via speciale klieren bij de geslachtsorganen een sterke muskusgeur af.

Aan de bovenzijde groeien de hoorns over het voorhoofd en de bases van de hoornschedes raken elkaar, zodat een soort helm ontstaat. De muskusos was het meest geharde dier van de laatste ijstijd en ook nu is er geen andere grote grazer die in zulke koude omstandigheden kan overleven.

Met hun dichte wollen vacht doorstaan muskusossen temperaturen van tientallen graden onder het vriespunt.

De lange, dichte vacht bestaat uit een zeer fijne bruinzwarte wol.

Het is deze winterjas die de muskusosábeschermt tegen extreme temperaturen die in zijn huidige leefgebied.

Muskusosharen zijn de langste in het dierenrijk.
Tijdens het plassen vermengt deze geur zich met de urine. Hierdoor kan de muskusos bin-nen korte tijd een groot territorium afbakenen.
Door zijn dichte vacht krijgt een muskusos het snel warm.
Het dier kan dan ook niet in ge-bieden leven waar de temperatuur te hoog oploopt.
De paartijd valt na de werptijd in de zomer. Doorágevechten en het afscheiden van hun sterke muskusgeur bepalen de stieren hun dominantie.

Alleen een winnende stier mag met de koeien paren.áTijdens een gevechtenástormen twee rivalen met grote snelheid op elkaar af en stoten hun koppen tegen elkaar.

De klap is tot op twee kilometer in de omtrek te horen. De klap van deze kopstoten wordt opgevangen door de helm van hoorns op de kop.
Het verspreidings-gebied is daarom beperkt tot arctische toendra's, waar de tempe-ratuur 's zomers niet boven 10 ºC komt.