banner
   
Home Nachtaap of Douroucoulie - Aotus lemurinus griseimembra Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Nachtaap Dierenpark Emmen 2009 Nachtaap Dierenpark Emmen 2009
De oortjes van de nachtaapjes kun je niet zien, hun grote ogen vallen juist wel weer op.

Boven de ogen zitten witte bogen, hierdoor kunnen soortgenoten de gezichtsmimiek in het duister zien, daarom worden ze ook wel Owl Monkeys genoemd.

Ze hebben grote neusgaten omdat ze in het donker vooral op hun reuk vertrouwen.
Ze kunnen vijftig verschillende geluiden maken. Het mannetje heeft onder zijn kin een huidplooi om zijn geroep extra volume te geven.

Ze zijn monochromaat, wat betekent dat ze geen kleuren zien kunnen.

Op nachten met een heldere, volle maan zien de apen het best, en maken de dieren lange afstanden.

Op zulke nachten maken ze sprongen tussen bomen van drie tot vijf meter.
Nachtaap Dierenpark Emmen 2009
 

Midden- en Zuid-Amerika

1 jong

tweelingen
zijn zeldzaam

   
Leefomgeving Draagtijd
   

primaire en secundaire tropische bossen, zowel in droog open als in vochtig dicht woud

133 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, noten, bladeren, boombast, bloemen, gom, insecten, kleine gewervelden en eieren.

25 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

Lengte 24-48 cm.
staart 22-40 cm.

600-1250 gram.

ook bekend als uilaapje of doeroecoeli