banner
   
Home Nandoe - Rhea americana Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Nandoe Plaswijck 2007 Het mannetje bouwt het nest.
Nandoe Plaswijck 2007
Daar lokt hij meerdere vrouwtjes naar toe om eieren te leggen (soms paart een mannetje wel met twaalf vrouwtjes). Als het legsel voltooid is, worden ze door de man weggejaagd. Hij broedt de eieren alleen uit en verzorgt en beschermt de kuikens.
De nandoe kan met zijn korte vleugels niet vliegen. Hard lopen kan hij des te beter: gedurende korte tijd kan hij zelfs snelheden tot 60 km per uur halen!
Nandoe Plaswijck 2007 Nandoe Plaswijck 2007
 

midden van
Zuid-Amerika

15-20 eieren
per hen

   
Leefomgeving Broedtijd
   

plekken waar voldoende struiken groeien

42 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen, kruiden, insecten en hagedissen

10 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1.20 cm.
45 kg.

bij vluchten kunnen ze stappen van 1.50 m. maken

In Brazilië worden nandoes gevangen voor de veren. De vogels trekken al gras etend over open vlaktes, veelal in het gezelschap van andere grazers. Daarnaast eten nandoes ook een verscheidenheid aan dierlijk en plantaardig voedsel. Een nandoe lijkt uiterlijk veel op een struisvogel, maar is beduidend kleiner en lichter. Ze vermijden contact met vijanden door
weg te rennen.