banner
   
Home Dubbelhoornige neushoornvogel - Buceros bicornis Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

Zoals veel neushoornvogels broedt ook deze in holle bomen.

Met modder en mest wordt de ingang op een kleine opening na dichtgemetseld.
Het vrouwtje blijft bijna drie maanden binnen om te broeden.


In die tijd krijgt ze voedsel door het mannetje aangereikt.
Nadat ze is uitgebroken, wordt de opening weer grotendeels dichtgemaakt.

Het jong blijft dan nog ongeveer een maand binnen voor het uitvliegt. In die tijd voeren beide ouders het voedsel aan.

Dubbelhoornige neushoornvogel Artis 2007
Ze leven met een vaste partner in een groep van 2-40 vogels
Dubbelhoornige neushoornvogel Artis 2007

Neushoornvogels leven op ruim 1500 m.
boven zeeniveau.

De hoorn is helemaal hol en weegt bijna niets.

Hij kleurt zelf zijn snavel bij met kleurstof dat in een klier zit.

Vooral in het broedseizoen maken de mannen hun snavel extra mooi.

Hoe geler en glanzender de snavel, hoe mooier de vrouwen dit vinden.

Het is een van de weinige vogels die elke ochtend make-up opdoet!
 

Azië

1-3 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

opengebied en open plekken in bosgebied

38-40 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

fruit, kleine zoogdieren, slangen, hagedissen en insecten

tot 50 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

0.95-1.20 m.
tot 5.5 kg.
staart 90 cm.
spanwijdte
1.50 m.

de grootste
onder de neushoornvogels