banner
   
Home Witkuif neushoornvogel - Berenicornis comatus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Witkuif neushoornvogel Avifauna 2009 Witkuif neushoornvogel Avifauna 2009
De veren van de kuif van de witkuif neushoornvogel staan recht overeind naar voren toelopende punt.

De witkuifneushoornvogel komt voor in de altijd groene oerwouden op een hoogte van 900 meter. Ze zullen hierbij zelden hoger gaan dan 1680 meter.

Verder zijn ze te vinden in de bossen in de laaglanden, naast oevers van rivieren, randen van bossen, aan de voet van heuvels en door die plek zijn ze ook wel eens te vinden in de buurt van kalksteengrotten.

Witkuif neushoornvogel Avifauna 2009

Ze leven in groepen van drie tot acht
vogels en over het algemeen zijn dit
er dan vier tot zes.

Deze bestaan uit een dominant paar, hun jongen en eventueel een paar helpers.

Af en toe zijn ze in groepen van 12, 14 en 20 vogels gesignaleerd, maar dit gaat dan vaak om conflicten over territoria of juist om het verzamelen van fruit.

 

Thailand, Maleisië en Indonesië

   
Leefomgeving Draagtijd
   

bossen en laaglanden nabij oevers van rivieren

   
Voedsel Leeftijd
   

fruit en veel dierlijk voedsel zoals slangen, hagedissen, kleine vogels, insecten en larven

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

75-80 cm.
± 1500 gram

 

       

Bij deze soort is het zo dat er een monogaam maar dominant paar is dat alleen mag broeden.

Hierbij worden ze geholpen door andere vogels
(waarschijnlijk jongen uit een vorig broed-jaar) die helpen met het broeden en het voeren van het vrouwtje en de jongen.

Het jong dat uit het nest komt, wordt daarna nog ongeveer 6 maanden gevoerd door de groep, door beide ouders en alle andere leden van de groep.

Witkuif neushoornvogel Avifauna 2009 Witkuif neushoornvogel Avifauna 2009

Foto:

op de achtergrond een vrouwtje.

Het vrouwtje is kleiner dan het mannetje.

De borst, onderbuik en de kop zijn bij het vrouwtje zwart.

Op de kop is
alleen de kuif wit gekleurd en verder is alleen de staart nog wit.

Er is een dominant vrouwtje dat broedt en als de groep te groot wordt, dan jaagt ze de andere vrouwtjes weg.

Dit gebeurt vooral als het voedsel schaarser begint te worden.