banner
   
Home Zwarte neushoornvogel - Anthracoceros malayanus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Zwarte neushoornvogel Avifauna 2009 Zwarte neushoornvogel Avifauna 2009
Zwarte neushoornvogels leven voornamelijk in de laaglanden in de altijd groene bossen.

Ze komen voor tot op een hoogte van 600 meter.

Ze zijn voornamelijk te vinden midden in de bossen en eigenlijk niet aan de randen. Maar soms kiezen ze voor moerasachtige stukken of zelfs delen van bossen waar gekapt is of gekapt wordt.

Deze vogel gaat vaak al ‘s-ochtends vroeg op zoek naar voedsel. De voeding bestaat voornamelijk uit fruit en af en toe ook dierlijk voedsel. Ze zijn al vroeg te vinden in de fruitbomen.

De vogels zijn broedend gevonden in een nest op 4,5 meter hoogte.

Het mannetje voert het vrouwtje de gehele dag door om de zoveel tijd.

Het mannetje is erg voorzichtig tijdens het voeren bij het nest.

Hij probeert geruisloos te vliegen en kijkt eerst goed rond voordat hij gaat voeren.

Zwarte neushoornvogel Avifauna 2009

Hij roept ook bijna niet tijdens het broeden, maar dit begint weer als de jongen uit het nest komen.

De jongen worden nog door hun ouders gevoerd tot 6 maanden na het uitvliegen.

De ouders zoeken allebei apart naar voedsel, beide voor een of twee jongen, maar ze worden zelden alle vier tegelijk samen gezien.

De jongen blijven tot een leeftijd van 18 maanden na het uitvliegen nog bij de ouders.

 

Thailand, Maleisië en Indonesië

2-3 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

bosrijke laaglanden

30 dagen

totale broedperiode ruim 80 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

fruit en dierlijk voedsel zoals kevers en vlinders en eieren

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

60-65 cm.