banner
   
Home Cichliden Nijassameer of Malawimeer Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Cichliden Nijassameer Ouwehands Dierenpark 2010

Het Malawimeer (vroeger het Nyassameer genoemd) is het meest zuidelijke van de grote meren in oostelijk Afrika.

Het meer is ongeveer 560 km lang en 75 km breed op zijn breedste punt, en beslaat
een gebied van ongeveer 29.600 km².

Cichliden Nijassameer Ouwehands Dierenpark 2010 Cichliden Nijassameer Ouwehands Dierenpark 2010
Het Malawimeer is bekend om zijn vele endemische cichliden. Met hun vaak prachtig bonte kleuren leven zij aan de oevers van het meer tussen de vele rotspartijen en overgangsbiotopen die het meer kent.
 

Oost-Afrika

muilbroeders

   
Leefomgeving Broedtijd
   

Malawimeer

gem. 21 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

o.a. algen en micro organismen

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

  Cichliden Nijassameer Ouwehands Dierenpark 2010

Malawi cichliden zijn overwegend maternale muilbroeders.

Een vrouwtje zal de eitjes minimaal 21 dagen in de bek uitbroeden.

 
       
 

De intense strijd om het voedsel heeft er voor gezorgd dat de cichliden uit het meer erg gespecialiseerd zijn geraakt in de manieren waarop ze eten.

Sommige van de rotsbewoners, de Mbuna genaamd, hebben brede, kam achtige tanden ontwikkeld die ze gebruiken om de algen uit te kammen die op de rotsen groeien.

Cichliden Nijassameer Ouwehands Dierenpark 2010  
       
  Cichliden Nijassameer Ouwehands Dierenpark 2010

Deze Mbuna's zijn niet specifiek uit op de algen, maar kammen de algen uit op zoek naar micro organismen.

Met een diepte tot wel 700 meter, is het Malawi Meer niet alleen het negende grootste meer ter wereld maar ook op
3 na het diepst.