banner
   
Home Nijlgau - Boselaphus tragocamelus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Nijlgau Safaripark 2008
De nijlgau leeft in kleine kuddes, bestaande uit n volwassen mannetje en twee tot tien volwassen vrouwtjes. Oudere mannetjes leven ook wel solitair.
Nijlgau Safaripark 2008 Soms waagt hij zich ook op open zandige struikvlakten, bij gevaar slaan ze op de vlucht, waarbij ze snelheden kunnen bereiken tot 48 kilometer per uur.

Geïntroduceerde nijlgaus komen ook voor in Zuid-Texas. Nijlgaus kunnen grote schade aanrichten in landbouwgebieden en daarom wordt er soms op ze gejaagd. Nijlgaus worden gezien als een primitieve tak van de runderachtigen.
Eten doen ze meestal 's ochtends en vroeg in de avond.

De nijlgau bewoont de drogere, lichte bossen van India, de laaglanden van Nepal en Oost-Pakistan. Soms waagt hij zich ook op open zandige struikvlakten, zelden in dichtere wouden.

Beide geslachten hebben korte manen. Uitsluitend het mannetje draagt korte hoorns, die tot twintig centimeter lang worden.

Nijlgau Safaripark 2008
 
 

India, Nepal een Oost-Pakistan

1 soms 2 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

droge lichte bossen en laaglanden

243-247 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen, bladeren en vruchten

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

kop-romp
1.80-2.10 m.
schofthoogte
1.20-1.60 m.
♂ 200-300 kg.
♀ 120 kg.
staart 45-53 cm.
hoorns tot 20 cm

wordt ook wel
Nilgai genoemd

Oudere mannetjes leven ook wel solitair. De nijlgau leeft in kleine kuddes, bestaande uit n volwassen mannetje en twee tot tien volwassen vrouwtjes. De stieren vechten met elkaar om een territorium en het leiderschap over een kudde koeien. Ze laten zich hierbij op de knien vallen en geven elkaar kopstoten met de hoorns. Het vrouwtje werpt soms n, maar meestal twee jongen na een draagtijd van 243 tot 247 dagen. Er is geen vaste paartijd.