banner
   
Home Witpluimoeistitie of Witoorpenseelaapje - Callithrix jacchus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Witpluim oeistitie Aqua Zoo Leeuwarden 220
Klauwaapjes leven in familiegroepen van 2-13 dieren.
Witpluim oeistitie Aqua Zoo Leeuwarden 220

Binnen een groep kunnen, in tegenstelling tot andere oeistities, twee of meer dominante vrouwtjes in een bepaalde paarperiode jongen krijgen.

Ondergeschikte vrouwtjes zijn dan niet vruchtbaar. De jongen worden door de hele groep opgevoed.

Mannetjes en vrouwtjes verschillen niet in grootte of uiterlijk.

   
Witpluim oeistitie Aqua Zoo Leeuwarden 220 Witpluim oeistitie Aqua Zoo Leeuwarden 220
 

Zuid Amerika
Brazilië

1-3 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

dicht tropisch regenwoud

3,5 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

Vruchten, bloemen, insecten, nectar en gom

12-13 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

12-15 cm
staart 29-35 cm. 100-300 gram

Fijne, zijde-
achtige vacht,
vaak gekleurd

De witpluim-oeistitie brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in de bomen waar-bij vooral zijn klauwtjes een goed hulpmiddel zijn. De witpluim oeistitie heeft witte pluimpjes aan de oren en een witte vlek op het voorhoofd.

De rest van het hoofd is donkerbruin en de vacht op de rug is grijsbruin met lichte strepen.

Ook op zijn staart zitten strepen.  
De groep bestaat uit een volwassen mannetje en een vrouwtje met hun nakomelingen.

De oudere kinderen helpen bij de verzorging van hun jongere broertjes en zusjes.

Deze kinderen leren zo hoe ze later voor hun eigen jongen moeten zorgen.
Witpluim oeistitie Aqua Zoo 2008
     
Alleen het vol-wassen paartje in de groep zorgt voor nakomelingen.
Het mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar, ze zijn monogaam.

Het vrouwtje krijgt haar eerste jong als ze één á twee jaar oud is, daarna kan ze elke zes maanden een jong krijgen.
Witpluim oeistitie Aqua Zoo 2008 De witpluim-oeistitie is een klauwaapje. Hij heeft klauwtjes in plaats van nagels aan de vingers.



Per worp krijgen ze meestal een tweeling.
De ♂ dragen meestal de jongen, zo houden de ♀ genoeg energie over voor voeden van de jongen.