banner
   
Home Przewalskipaard - Equus caballus przewalski Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Przewalskipaard Gaiapark 2008
In 1968 werd voor het laatst Przewalskipaarden in het wild gezien.
Przewalskipaard Gaiapark 2008

In gevangenschap is hun aantal weer aanziendlijk gegroeid: aan het eind van de 20e eeuw waren er ongeveer 1500.

Vanaf 1990 zijn er enkele tientallen in het Mongoolse Nationaal Park Hustain Nuruu uitgezet.

Aanvankelijk overleefden de wilde przewalskipaarden in gevangenschap niet goed. Ook de voortplanting was matig. Na verloop van tijd leerde men echter hoe men deze dieren moest huisvesten, voeden en verzorgen. Hun aantal in dierentuinen groeide daarna snel. Maar omdat alle przewalskipaarden afstamden van slechts 13 paarden uit Mongolië werd inteelt een groot probleem. Przewalskipaard Gaiapark 2008
Nu leven er meer dan 1500 przewalskipaarden in dierentuinen. Inmiddels worden op allerlei plaatsen in West-Europa paarden in wildparken ondergebracht. Daar bleken ze al snel hun wilde kudde gedrag weer te vertonen en ze leerden vrijwel zonder bijvoedering te overleven. Ook leven er inmiddels al weer 100 paarden in Mongolië.
   
 

Mongolië en China

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

steppen

   
Voedsel Leeftijd
   

gras

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

2.20-2.60 m.
staart 80 - 110 cm gewicht
200 - 300 kg.

gedeeltelijk uitgestorven, weer ge-herïntroduceerd en wereldwijd verwilderd