banner
   
Home Pacu - Colossoma macropomum Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

De pacu is een vegetarisch familielid
van de piranha.

Hij voedt zich voornamelijk met noten, die hij met zijn stompe tanden en krachtige kaken zonder moeite kraakt.

Hij vindt zijn voedsel vooral in de vloedbossen, die een aantal maanden
per jaar onder water staan.

Volwassenen verblijven zo'n 5 maanden in de overstroomde bossen.

De volwassen pacu leeft meestal solitair.

Pacu Diergaarde Blijdorp 2009

Alle piranha-soorten hebben een gespierd en dik, zij het zijlangs samengedrukt lichaam, met kiel-achtige randen lopend over de ruglijn, van het achterhoofd tot aan de rugvin, en over de buiklijn, van de kiewen tot aan de anaalvin.

Pacu Diergaarde Blijdorp 2009

Dit, in combinatie met een grote krachtige staart en een lichaam bedekt met kleine schubben, resulteert in een gestroomlijnde vis, een snelle en behendige zwemmer.

De vis groeit erg snel, maar ongeveer
10 % van zijn gewicht is vet.

In Zuid-Amerika, worden pacu's gewaardeerd voor hun zoete, milde smaak.

Het verspreidingsgebied beperkt zich tot Zuid-Amerika.

De diepteverspreiding is 0 tot 5 m onder het wateroppervlak.

 

Zuid-Amerika

   
Leefomgeving Draagtijd
   

ondergelopen bos en riviertjes, poelen en plassen

   
Voedsel Leeftijd
   

afgevallen vruchten, noten
en zaden

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

tot 110 cm.
20 kg.

ook bekend als Tambaqui