banner
   
Home Perzische panter - Panthera pardus saxicolor Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Perzische panter Dierenpark Amersfoort 2009
Van de luipaard worden verschillende ondersoorten onderscheiden.

De meeste hiervan zijn bedreigd, van de Perzische luipaard en de Amoerpanter leven er in het wild slechts enkele tientallen.
Luipaarden jagen voornamelijk 's nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen.

Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf.

Zulke grote vangsten slepen ze vaak in een boom, zodat ze niet worden ingepikt door hyena's of jakhalzen 
Ze hebben een vast territorium
(mannetjes vaker groter dan vrouwtjes) wat ze markeren met urine, uitwerpselen en krabsporen op bomen.

Territoria overlappen wel vaak de territoria van dieren van het andere geslacht maar niet van hetzelfde geslacht, die mijden elkaar liever.

Om te jagen verlaten de dieren wel vaak hun territorium.
De luipaard wordt vooral in oostelijk Azië vaak panter genoemd.

In Afrika noemt men hem luipaard ook bestaat er vaak verwarring over panters en jaguars.

Een jaguar is een variant die voorkomt in Midden - en Zuid-Amerika.
 

Azië
Iran, Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan, Oezbekistan

3 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

droge woestijnen, tropische savannes en regenwouden

90 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

kleine zoogdieren en vogels antilopen, herten, hagedissen, vogels, apen en andere dieren

12-18 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

0,9 - 1,9 m.
staart 60 - 110 cm.

37-90 kg.

ernstig bedreigd