banner
   
Home Langsnuitpotoroe - Potorous tridactylus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
x De langsnuitpotoroe is een dier zo groot als een konijn, maar met het figuur van
een kangoeroe.

Inderdaad, het compacte buideldier
behoort tot de familie van de kangoeroes aangeduid als de kangoeroeratten.

De oren zijn kort en rond, en zoals de naam al suggereert, deze soort heeft
een lange, taps toelopend neus, met een naakte tip.

Bij volwassen exemplaren, is de neus langer dan de lengte van de achterste
voet, in tegenstelling tot de langvoet potoron waarbij de voet langer is dan
de neus.

De achterste ledematen zijn goed ontwikkeld en zwaar gespierd net als
bij de kangoeroe.
De korte maar eveneens gespierde voorpoten zijn veel kleiner en hebben
naar voren wijzende klauwtjes die gebruikt worden bij het graven.

Vrouwtjes kunnen per jaar tot twee jongen krijgen, die het hele jaar door geboren
kunnen worden. Na de geboorte, gaat de ontwikkeling in de buidel verder.

Het jong kruipt in buidel van de moeder, waar het zich hecht aan een speen en blijft daar de komende vier maanden.

De jonge potoroe is na vijf tot zes weken onafhankelijk geworden van zijn moeder.
Na 12 maanden is hij geslachtsrijp.

 

De bovenkant van het lichaam is bruingrijs, de onderkant lichtgrijs.

De korte, donkere, nauwelijks behaarde staart loopt taps toe.

De oren zijn klein en donker.

De potoron leeft grotendeels solitair en voornamelijk 's nachts actief.

 

Zuidoost-Australië, Tasmanië en een aantal eilanden in de straat Bass

2 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

heide- en bos-gebieden langs
de kust, en het regenwoud

38 dagen

de langste draag-tijd periode die bekend staat voor een buideldier

   
Voedsel Leeftijd
   
fruit, planten, schimmels, truffels en insecten 4-5 jaar
   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   
kop-romplengte 26-41 cm.
staart 20-26 cm.
660-1600 gram
geclassificeerd als een bedreigde diersoort door de
autoriteiten in Australië