banner
   
Home Resusaap of Rhesusaap - Macaca mulatta Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Resusaap Diergaarde Blijdorp 2007 Resusaap Diergaarde Blijdorp 2007
Resusaap Albert II was in 1949 de 1e primaat in de ruimte.
De rhesusaap is in het Westen vooral bekend doordat deze apensoort veel
als proefdier is gebruikt in medische laboratoria.

De 'rhesusfactor' van het bloed is als
eerste bij deze aap ontdekt.

Het zijn zeer actieve, lawaaierige makaken, die zowel op de grond als in bomen leven.

Anders dan veel andere apen kunnen ze goed zwemmen.
Ze leven normaal in groepen tot 200 exemplaren. Heel soms vechten rivaliserende groepen met elkaar, maar gewoonlijk hechten ze niet veel waarde aan hun territorium.

De troep wordt geleid door een dominant vrouwtje. Hiërarchie wordt bepaald door afstamming: de vrouwelijke nakomelingen van het dominante vrouwtje staan hoger in de hiërarchie dan andere vrouwtjes.

Ook onder mannetjes bestaat een hiërarchie, maar deze is minder stabiel.
Ze reizen in groepen van tussen de 8 en 180 apen, meestal met twee tot vier keer zoveel vrouwtjes als mannetje. 
Resusaap Diergaarde Blijdorp 2007 Resusaap Diergaarde Blijdorp 2007
 

Zuid-Oost Azië

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Bergbossen en graslanden

135-194 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

Kruiden, bladeren en wortels

28-30 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

64 cm incl.
18-30 cm staart.
mannetjes 6 kg.
vrouwtjes 3 kg.

Op het gebied
van cultuur en
wetenschap
heeft de
resusaap veel
voor de mens
betekend

De resusaap slaapt hoog in de bomen.

Overdag is
hij actief.
Rhesusapen kennen een grote reeks aan geluiden.
Vooral de mannetjes kunnen luidruchtig zijn. Er zijn blaffende en krijsende alarmgeluiden, een gil als het dier wordt aangevallen en een grom bij agressief gedrag.

Ook zijn er specifieke roepen als een dier voedsel heeft gevonden.
Jonge en ondergeschikte resusapen zouden zich soms stilhouden wanneer ze voedsel hebben gevonden, om zo hun ontdekking verborgen te houden voor andere apen.
De resusaap zoekt op de grond naar plantaardig voedsel, voor-namelijk kruiden, maar ook bladeren, naalden en wortels.

Ook ongewervelde dieren en zelfs kleine gewervelden worden soms gegrepen.

Resusapen hebben wangzakken, waar ze tijdelijk voedsel in opslaan.
De resusaap kan goed klimmen, maar ook zwemmen.

De dieren zijn waarschijnlijk dol op een bad en het is regelmatig waargenomen
dat een groep resusapen gezamenlijk in
een beek zwom.
Resusaap Diergaarde Blijdorp 2007 Resusaap Diergaarde Blijdorp 2007