banner
   
Home Rijstvogel - Padda oryzivora Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Rijstvogel Avifauna 2010

Oorspronkelijk was de rijstvogel een eilandbewoner, die alleen op Java en Bali leefde.

Reizigers en vogelhandelaren namen hem mee naar de Filippijnen en Thailand.

Tegenwoordig voelt deze fraaie prachtvink zich overal in Azië thuis.

Oorspronkelijk voedde de vogel zich met wilde rijst, maar daar laat hij het niet meer bij.

Zij eten allerlei zaden, maar ook etensresten.

Alleen tijdens de rijstoogsten herinneren zij zich hun basis voeding en strijken dan in zwermen neer in de sawa's.

Ze zijn totaal niet onder de indruk van vogelverschrikkers, het geschreeuw van mensen of andere pogingen om hen te verdrijven.

Tijdens de balts tonen zij zich van hun vriendelijke kant, met uitgestrekte benen en een zuivere zang danst het mannetje voor het vrouwtje.

Weldra wordt er dan ijverig aan een nest geknutseld, dat enorme afmetingen kan aannemen.

Na 28 tot 32 dagen vliegen de jongen uit. Maar ze zijn dan nog niet meteen zelfstandig.

Ze blijven dan nog ongeveer 2 weken bij de ouders.

Rijstvogel Avifauna 2010
 
 

oorspronkelijk uit Indonesië,
Zuid China en
de Filippijnen

5-9 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

open graslanden

13-15 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

zaden en paddy

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

13-14 cm.

Alleen de ♂ zingen.