banner
   
Home Dikhoornschaap - Ovis canadensis Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Dikhoornschaap Burgers Zoo 2007

Gedurende de zomer leven de beide geslachten gescheiden in roedels. De roedels van de ooien met haar jongen zijn gewoonlijk groter dan die van de rammen.

In de winter treden gemengde groepen op en vindt de paring plaats. Hieraan voorafgaand vinden regelmatig gevechten plaats, niet alleen tussen de rammen, maar ook tussen de ooien onderling.

Dikhoornschaap Burgers Zoo 2007 Dikhoornschaap Burgers Zoo 2007
De hoorns worden niet gebruikt om mee te vechten.
Als het tot een treffen komt beginnen ze te vechten met hun voorpoten waarmee ze elkaar schoppen en slaan voordat ze overgaan tot hun verwoede toernooien waarbij de stukken eraf vliegen. De botten van het voorhoofd hebben een speciale bouw om het effect van de frontale botsing enigszins te verzwakken.
 

bewoners van de Rocky Mountains en andere berggebieden

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

het westen van Noord-Amerika

6 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

het westen van Noord-Amerika

15 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 160-185 cm.
schouderhoogte 90-105 cm.
60-140 kg.
♀ 130-160 cm.
schouderhoogte
75-90 cm.
35-90 kg.