banner
   
Home Vorkstaartscharrelaar - Coracias caudata Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Vorkstaart scharrelaar Vogelpark Ruinen 2007

Scharrelaars leven meestal solitair.

Vaak zitten ze op het topje van een kale tak, of hippen ze rond op de grond.

Ze jagen op grote insecten die dan meegenomen worden naar een vaste zitplaats, waar de prooi eerst murw geslagen wordt.

Scharrelaars broeden in spleten en holen, in bomen, zandoevers, rotswanden of muren.

Ze nemen vaak nesten over die, als ze te klein zijn vergroot worden.

 

Er wordt door beide partners gebroed, maar het meest door het vrouwtje.

De jongen worden de eerste dagen warm gehouden door het vrouwtje, terwijl het mannetje voer aandraagt, dat hij bij de ingang van het nest aan het vrouwtje overdraagt.

Tot de jongen het nest verlaten zijn de slagpennen verpakt in een beschermende wasschede, die evenals bij hun verwanten pas openbarst vlak voor de jongen uitvliegen.

Scharrelaars staan bekend om hun duizelingwekkende buitelvluchten die ze tijdens de balts vertonen.

Ook cirkelen ze omhoog, om zich dan van grote hoogte met gesloten vleugels als een baksteen naar beneden te laten vallen.

Vorkstaart scharrelaar Vogelpark Ruinen 2007

De acrobatische kwaliteiten van de scharrelaars komen ook duidelijk naar voren bij het achtervolgen van roofvogels of andere vogels, als deze te dicht bij het nest komen.

Ze vallen zelfs mensen aan, als deze te dicht bij hun eieren of jongen komen.

 

Afrika

2-5 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

uitgestrekte savannen

17-18 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

sprinkhanen, kevers, vlinders, motten

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

36 cm.