banner
   
Home Arrauschildpad - Podocnemis expansa Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Arrauschildpad Diergaarde Blijdorp 2009 Arrauschildpad Diergaarde Blijdorp 2009
Begin februari, als het droge seizoen begint, daalt het waterpeil, waardoor zandbanken en eilandjes in de rivieren droog komen te liggen.

De schildpadden verzamelen zich bij duizenden rond de zandbanken en paren in het water. Sommige hebben wel 150 km. afgelegd om bij een geschikte zandbank te komen.

Na de paring gaan de mannetjes weg, terwijl de vrouwtjes 's nachts de zandbanken opgaan om hun eieren te leggen. Op de zandbanken, die inmiddels zwart zien van de schildpadden, graaft elk van de talrijke vrouwtjes een kuil van ca. 1 m. breed en 60 cm. diep, met onderin een klein putje, waarin de eieren worden gelegd.

De grote kuil wordt met alle vier de poten gegraven, het kleine kuiltje alleen met de achterpoten. In dit laatste kunnen wel 150 eieren worden gelegd van ca. 5 cm. ø en met een zachte schaal.

Gemiddeld bevatten de legsels ca. 80 eieren. Na het leggen vult het vrouwtje de kuil, verspreidt het zand zodanig dat de legplaats goed is gecamoufleerd en vertrekt.

Arrauschildpad Diergaarde Blijdorp 2009

Arrauschildpad Diergaarde Blijdorp 2009

Arrauschildpadden kunnen de nek niet volledig onder het schild teruggetrokken worden, maar wordt deze zijdelings onder het schild geborgen. 
 

Zuid-Amerika Amazone en Orinocogebied

gem. 80 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

zoet water

6 weken

   
Voedsel Leeftijd
   

waterplanten

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 40-50 cm.
♀ 80-90 cm.
45 kg.