banner
   
Home Woudschildpad - Geochelone denticulata Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Woudschildpad Ouwehands dierenpark 2010

De kop is opvallend groot, zwart of donkerbruin van kleur en kan niet worden teruggetrokken in het schild.

De hoornplaten zijn ster-vormig maar hebben geen sterk reliëf.

De woudschildpad is de grootste schildpad op het vaste land van Zuid-Amerika.

 

Woudschildpadden graven ondiepe holen om te rusten en te slapen.

Het menu is grotendeels vegetarisch, maar er wordt ook wel ook wel aas gegeten.

Mannetjes schildpadden communiceren
met andere mannetjes met behulp van lichaamstaal.

De schildpad maakt hoofdbewegingen in
de richting van andere mannetjes.

Woudschildpad Ouwehands dierenpark 2010
Maar de vrouwtjes maken deze hoofdbewegingen niet.
Woudschildpad Ouwehands dierenpark 2010

Mannelijke schildpadden zwaaien ook
met hun hoofden in een continu ritme
heen en weer als een paringsritueel.

Woudschildpadden zijn vaak te vinden
in de buurt van water.

Zand en kiezels van de bodem worden geconsumeerd. Deze schurende voor-werpen helpen vermoedelijk bij
de vertering van voedsel, omdat de schildpad de neiging heeft om voedsel in
zijn geheel door te slikken.

Mede door de langzame groei, late geslachtsrijpheid en zijn de langzame voortplanting neemt het aantal af.
 

centraal
Zuid-Amerika

1 keer per jaar
6-16 eieren
gem. 4-8 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

vochtige bosgrond
van tropische, groenblijvende en bladverliezende regenwouden

4-5 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen, bladeren, fruit, schimmels, wormen, slakken en aas

50-60 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

50-60 cm.
max. 80 cm.
♂ zijn groter
dan de ♀

zeldzaam en beschermd