banner
   
Home Siamang - Hylobates syndactylus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Siamang Siamang
Siamangs leven in familiegroepen van man, vrouw en kinderen.
Dat is uitzonderlijk, de meeste apen zijn absoluut niet monogaam.
Siamang Siamang
Siamangs produceren het meest
harde geluid van alle apen.

De man zingt, vooral om andere mannen uit de buurt te houden.
Het vrouwtje blaft, haar geluid dient vooral om het territorium aan te duiden en andere
apen op afstand te houden.
 

Sumatra en Maleisië

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Regenwouden Bossen in berg-gebieden en lagere bosgebieden

6-8 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

bladeren en fruit, bloemen, knoppen en ongewervelden zoals spinnen

20-35 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

Gem. 8-13 kg.
♂ 12-14,5 kg.
♀ 10-11,5 kg. lengte 74-89 cm.

een soort gibbon
en nauw verwant aan mensapen

withand gibbon
witwang gibbon

Siamangs hebben korte benen en lange armen. De siamang is uiterlijk een beetje een buitenbeentje in de gibbonfamilie.

Het verschil van andere gibbons is dat de Siamang een weefsel heeft tussen de tweede en derde teen.

Hij is groter en minder lenig dan
de andere soorten.

Om het deel waar hij zijn voedsel zoekt voor soortgenoten af te bakenen maakt de siamang een hoop kabaal. Een speciale keelzak die hij kan opblazen en weer leeg laten lopen zorgt voor klanken die ver door de boomtoppen galmen.

 
De siamang zoekt zijn voedsel hoog boven de grond van het tropisch regenwoud.

In de toppen van de bomen houdt hij het op een vegetarisch dieet van bladeren, vruchten en bloemen.

Hij plundert niet een hele boom tegelijk, maar slingert van tak naar tak om ergens anders een volgend portie te nemen.

Zijn beweeglijke armen met speciale gewrichten geven de siamang een 'superswing'. Hand over hand grijpt hij van tak naar tak.

Siamangs zijn trouw aan hun partner.
Ze leven in kleine groepen die bestaan uit een mannetje, een vrouwtje en een aantal jongen van voorgaande worpen bij elkaar.

Ze vormen dus een echt 'gezin'. Vader siamang neemt het ouderschap serieus.

Vanaf het moment dat het jong acht maanden is ontfermt hij zich erover en draagt het bij zich.

Alleen om te drinken en te slapen staat hij het af aan de moeder.

De siamang is
altijd zwart van kleur, met rood-bruine wenk-brauwen.

Siamangs zijn de grootste van de gibbonfamilie.