banner
   
Home Amethistspreeuw - Cinnyricinclus leucogaster Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Amethistspreeuw Dierenpark Emmen 2007

De amethistspreeuw maakt gebruik van natuurlijke gaten in bomen, of een verlaten spechtennest om zijn nest te bouwen.

Bij voorkeur hoog in de bomen waar het wordt beschermt tegen roofdieren.

Het nest is bekleed met groene bladeren op een fundament van gras, daarnaast gebruiken ze olifantenmest om hun nest mee af te werken.

 

Na 16 tot 20 dagen verlaten de jonge vogels het nest.

De ouders voeden ze nog minstens 10 dagen.

Jonge mannetjes hebben dezelfde kleur als de volwassen vrouwtjes.

Pas na een jaar krijgen ze de kleur van een mannetje, sommige vogels pas na drie jaar.

Het mannetje heeft een bijna zuiver witte buik. De amethist paarse kleuren schitteren in zonlicht.

 

Amethistspreeuw Dierenpark Emmen 2007
De amethistspreeuw voelt zich thuis in rivieren bossen en dicht bij het water zoals meren, dammen en stromen.
 

Zuid-Afrika ten zuiden van de Sahara

2-4 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

dicht bebost gebied

12 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

insecten, fruit en bessen

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

18-21 cm.
45 gram