banner
   
Home Australische wandelende tak - Extatosoma tiaratum Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Australische wandelende tak Blijdorp 2010

Deze soort lijkt eigenlijk meer op een
soort cactus dan op een tak of blad.

Ze hebben opvallende stekeltjes en uitstulpingen aan hun poten.

Ze zijn vaak bruin gekleurd, en heel
soms zijn er ook groene varianten van
deze soort te vinden.

De wandelende tak vertoon zeer
bijzonder gedrag.

Als verdediging bootsen de vrouwtjes
en nimfen namelijk een schorpioen na!

Door de staart omhoog te krullen lijken
zij op giftige schorpioenen.

Roofdieren die dat zien schrikken hier-
van en durven het risico niet te nemen
om een potentiële schorpioen aan te
vallen.

De ongevaarlijke wandelende tak komt
dus mooi weg door te bluffen met zijn staart!

De mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden.
Vrouwtjes zijn dikker en breder en hebben veel stekels, terwijl mannetjes smaller zijn
met minder stekels.
Als ze volwassen zijn, zijn de mannetjes heel anders dan de vrouwtjes.
Ze hebben dan vleugels en zijn heel smal. Ze hebben ook erg lange voelsprieten.

Deze soort kan zich parthenogenetisch of seksueel voortplanten.

De eitjes komen na 4 á 6 maanden uit als een mannetje het vrouwtje heeft bevrucht, parthenogenetische eitjes komen na 6 á 12 maanden pas uit.

 

Australië en Nieuw-Guinea

   
Leefomgeving Broedtijd
   

tropisch regenwoud

   
Voedsel Leeftijd
   

braam-, framboos-, eik-, roos-, hazelaar en eucalyptusbladeren

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 12-13 cm
♀ 15 cm.

wordt ook wel Australische flappentak genoemd