banner
   
Home Zadelrugtamarin - Saguinus fuscicollis weddelli Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Zadelrugtamarin Best Zoo 2009

Dit dagdier loopt of rent door het bos op vier poten en kan zich goed door de bomen voortbewegen door van de ene op de andere tak te springen.

De zadelrugtamarin kan ook aan de zijkant van de boom blijven zitten door zijn klauwen in de stam te zetten.

Als ze gom eten klemmen ze zichzelf vast met hun klauwtjes in de bast van de boom. Ze kunnen alleen gom eten dat al uit de boomstam komt.

Het zijn dagdieren en rennen en springen vlug door de bomen.

Tamarins leven in groepen tot wel veertig individuen uit één of meerdere families, maar meestal leven ze in kleinere groepen met drie tot negen individuen.

De zadelrugtamarin leeft in een sociaal systeem.

De groep bestaat uit meerdere mannetjes en vrouwtjes die geen familie zijn.

De jongen worden door de hele groep verzorgd.

De groep slaapt dicht tegen elkaar in de takken.

Door middel van een contactroep weten ze waar alle leden van de groep zich bevinden.

Daarnaast communiceren ze ook met behulp van geuren.

Bij de zadelrugtamarins onderdrukt het dominante voortplantende vrouwtje de ovulatie cyclus bij de andere vrouwtjes,
dit kan door middel van geur.

 

Zuid-Amerika

meestal een tweeling

   
Leefomgeving Draagtijd
   

tropisch regen-woud in open bosrijke gebieden

140 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

insecten, fruit, gom en nectar

18 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

18-20 cm.
staart 25-44 cm.
300-450 gram