banner
   
Home Groefsnaveltoekan - Ramphastos vitellinus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Groefsnavel toekan Diergaarde lijdorp 2009 Groefsnavel toekan Diergaarde lijdorp 2009
De poten zijn zwaar van bouw met twee naar voren en twee naar achteren gerichte tenen, dus gebouwd om er mee te klimmen. 
Toekans zijn echte boombewoners die alleen op de grond komen om te drinken of te baden. De vleugels zijn kort en afgerond, ondanks dat zijn deze vogels goede vliegers.

De vogels leven in groepen van ongeveer twaalf dieren. Elke groep heeft verschillende slaapplaatsen, en ze verhuizen als ze gestoord worden.
De lange snavels bewijzen hierbij goede diensten doordat de vogels ook bij die vruchten kunnen komen die op moeilijk bereikbare plaatsen hangen.

Nestelen doen ze in holtes ergens hoog in de bomen. Vaak maken ze gebruik van de verlaten nestholten van ara's.

Eieren worden overdag afwisselend door het mannetje en vrouwtje bebroed, gedurende de nacht alleen door het vrouwtje.
Toekans hebben een opmerkelijke slaaphouding.

Als ze gaan slapen draaien ze hun kop naar achteren, leggen hun snavel op de rug en stoppen hem tussen de veren, vervolgens brengen ze de staart eerst verticaal omhoog en daarna voorover zodat die ook op hun rug rust.




 

Zuid-Amerika

2-4 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

Regenwouden en mangrovebossen in moerassen

18-19 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, insecten en spinnen

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

45 cm.

ook bekend als
Ariel toekan