banner
   
Home Reuzentoekan - Ramphastos toco Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

Reuzen toekan Diergaarde Blijdorp 2009

Levenslustig en speels als ze zijn, houden reuzentoekans van worstelwedstrijden.

 
Reuzen toekan Diergaarde Blijdorp 2009
De poten zijn fors en hebben 4 tenen, twee naar voren en twee naar achteren.
Reuzen toekan Diergaarde Blijdorp 2009
Twee vogels pakken elkaar bij de snavel en duwen totdat één van hen zijn evenwicht verliest. In een ander spel, dat vaak vooraf gaat aan het paren, gooien de vogels bessen naar elkaar.
Reuzen toekan Diergaarde Blijdorp 2009

Reuzentoekans nestelen in holen, hoog in de bomen. Ze keren elk jaar terug naar hetzelfde nest en soms gebruiken ze aardwallen en termietennesten. Ze broeden elk jaar en het mannetje en vrouwtje doen dit om de beurt.

Je zou verwachten dat de snavel van de Toko toekan erg zwaar is, maar niets is minder waar, die is juist erg licht omdat hij vrijwel hol is op een netwerk van kleine botjes na.

Indrukwekkend is zijn snavel zeker wel, de toekan gebruikt hem dan ook wel om andere vogels van hun nest te verjagen zodat hij zich tegoed kan doen aan hun eieren.
 

Oostelijk en Centraal
Zuid-Amerika

2-4 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

regenwoud

18 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vijgen, vruchten, insecten en eieren van ander vogels

15 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

55-61 cm.
500-860 gram

toekans hebben een stevige lange tong van wel
15 cm.