banner
   
Home Zwavelborsttoekan - Ramphastos sulfuratus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

Net als de meeste andere soorten toekans, leven zwavelborsttoekans in familiegroepen van 6 tot 12 dieren.

Een karakteristiek gedragselement is het zich laten voeren van fruit door een andere vogel.  

Nestelen doen ze in holtes ergens hoog in de bomen. Vaak maken ze gebruik van de verlaten nestholten van ara's.

Eieren worden overdag afwisselend door het mannetje en vrouwtje bebroed, gedurende de nacht alleen door het vrouwtje.

Zwavelborst toekan Diergaarde Blijdorp 2009

Zowel het mannetje en het vrouwtje houden zich bezig met het voeden van de jongen.

Na de geboorte hebben de jongen nog geen veren, de ogen openen als de jonge vogels drie weken oud zijn.

Zwavelborst toekan Diergaarde Blijdorp 2009

De vogels blijven zo'n 8 tot 9 weken in het nest, totdat hun snavels wat gegroeid zijn en ze kunnen vliegen.

Toekans zijn echte boombewoners die alleen op de grond komen om te drinken of te baden.

De vleugels zijn kort en afgerond, ondanks dat zijn deze vogels goede vliegers.

Hoewel de snavel erg groot is, weegt hij slechts weinig: de snavel is hol en is gemaakt van keratine, een licht, hard eiwit. De poten zijn zwaar van bouw met twee naar voren en twee naar achteren gerichte tenen, dus gebouwd om er mee te klimmen.
 

Zuid-Mexico en Noord-Venezuela

1-4 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

tropisch bos

15-20 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

fruit, vogeltjes, eieren, hagedissen, insecten en kikkers

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

43-56 cm.
incl. snavel
snavel 12-15 cm.
♂ tot 500 gram
♀ tot 380 gram