banner
   
Home Bonte varaan - Varanus varius Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Bonte varaan Diergaarde Blijdorp 2008 Bonte varaan Diergaarde Blijdorp 2008
Varanen kunnen lelijk van zich af bijten als ze in gevaar worden gebracht. Eerst blazen ze zich op en sissen. Dan proberen ze de aanval af te slaan door hun staart als een zweep heen en weer te zwiepen.
Bonte varaan Diergaarde Blijdorp 2008 Bonte varaan Diergaarde Blijdorp 2008

Tenslotte kunnen ze tot de aanval overgaan door hun tegenstander met hun machtige kaken vast te grijpen en hem met hun klauwen te krabben.

Deze varaan komt voor in zuidoostelijk Australië en op enkele eilanden voor de oostkust van Australië

Ze hebben een sterk benig verhemelte dat de hersens tegen beschadiging van grote, harde prooien beschermt.

Evenals slangen verslinden varanen hun prooi in zijn geheel. Alle varanen zijn dol op eieren. Op het menu staan ook insecten gegeten, waaronder termieten.

Ook de eitjes worden in een termieten-heuvel afgezet, waardoor ze sneller uitkomen doordat geprofiteerd wordt
van de nestwarmte die de termieten produceren.

De bonte varaan leeft in bossen en vlucht bij gevaar in bomen.  

 

Australië

± 12 eieren

   
Leefomgeving Draagtijd
   

bebost gebied

191-243 dagen
afhankelijk van de temperatuur

   
Voedsel Leeftijd
   

hagedissen, vogels, eieren en insecten

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

2 meter waarvan ruim 1/3 staart

ook bekend als
Australische varaan