banner
   
Home Komodo-varaan - Komodo dragon Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Komodovaraan Diergaarde Blijdorp 2007

Een varaan leeft voor een belangrijk deel van aas maar zal niet aarzelen prooien te doden als de kans zich voordoet.

Wetenschappers hebben ontdekt dat de Komodovaraan zich maagdelijk kan voortplanten, een vrouwtje kan levensvatbare nakomelingen produceren zonder dat ze bevrucht is door een mannetje. Er was al bekend dat vrouwelijke varanen het sperma enkele jaren kunnen opslaan in het lichaam, zodat het later gebruikt kan worden.

Komodovaraan Diergaarde Blijdorp 2007 Komodovaraan Diergaarde Blijdorp 2007
Giftige komodovaranen

Komodovaranen, de draakachtige reptielen van het gelijknamige Indonesische eiland, blijken hun prooi te vergiftigen.

De reusachtige varanen bijten een prooi, maar zijn niet zo goed in het vasthouden ervan. Hun kaken zijn veel minder sterk dan die van bijvoorbeeld een krokodil. De komodovaranen laten hun prooi na een beet dan ook gaan. De prooi bloedt langzaam leeg en raakt in shock, waarna de varaan geen enkele moeite meer hoeft te doen om hem te doden, naar een rustige plek te slepen en te verorberen.
 

Indonesië

30 eieren in een ondiepe kuil afgedekt met bladeren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

tropische savannen, bosranden en open plekken in het bos

7-8 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

voornamelijk aas, ook herten en
wilde zwijnen

20-40 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

tot 3.00 m.
140 kg.

grootste en zwaarste hagedis

Bron:
Noorderlicht
18-05-2009
Lang werd gedacht dat een hoop vervelende bacteriën in de bek van een varaan ervoor zorgden dat het prooidier bleef bloeden en in shock raakte. Australische gifdeskundige Bryan Fry en collega’s schrijven nu in PNAS dat ze hebben ontdekt dat de varaan zelf een gecompliceerd gif in zijn prooidieren inbrengt dat zowel de bloedruk vermindert, de wond openhoudt als zorgt voor de shock.

De onderzoekers vermoedden al eerder dat de komodovaraan giftig was, maar omdat het dier beschermd is konden ze dit niet onderzoeken. Nu kregen ze de kans het gif van dit beschermde beest uitgebreid te onderzoeken met de (verwijderde) klieren van een dodelijk zieke komodovaraan in een dierentuin. Het gif lijkt op dat van diverse slangen en het gilamonster.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat komodo-varanen giftig zijn