banner
   
Home Votsotsa - Hypogeomys antimena Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Votsotsa Dierenpark Amersfoort 2010

Votsotsa's wonen in familiegroepen bestaande uit een ouderpaar en kroost van de laatste twee tot drie jaren.

Een paartje is monogaam en blijft bij elkaar totdat de ander overlijdt.

Monogamie komt maar voor bij 5% van de zoogdieren, en is bijzonder zeldzaam bij knaagdieren.

Votsotsa's stellen hoge eisen aan hun leefomgeving: droge bossen en zanderige grond,
met hierop een droog bladerdek.

Overdag leven ze in ondergrondse holen.

Votsotsa's lopen op vier poten of springen op twee poten rond, als kangaroes.
Ze kunnen wel één meter hoog springen!

Op deze manier kunnen ze ontsnappen aan dieren die hen als prooi zien.

Ze hebben een grove vacht die van grijs tot bruin varieert, tot roodachtig rond de kop en vervaagt naar wit op de buik.

Ze hebben ook prominente, puntige oren
en een lange, gespierde achterpoten, die wordt gebruikt om te springen.

Votsotsa Dierenpark Amersfoort 2010

Ze markeren hun territorium met urine , uitwerpselen en geurklier afscheidingen. 

 

Madagaskar

1-2 jongen

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Beperkt tot zandige kustgebieden van de primaire droge loofbos

102-138 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

gevallen fruit, noten, zaden en bladeren

5-9 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

30-35 cm.
staart 21-25 cm.
1,0-1,5 kg.