banner
   
Home Tweestippenwants - Platymeris biguttata Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Tweestippenwants Diergaarde Blijdorp 2007

De tweestippenwants is een roofwants, dat wil zeggen dat hij andere insecten vangt en uitzuigt met zijn scherpe dolksnavel.

De wants verbergt zich in afgevallen bladeren. Als er een insect langskomt, springt hij uit zijn hinderlaag en grijpt zijn prooi.

Hoewel het een nachtdier is, zal hij niet aarzelen om op klaarlichte dag zijn prooi te grijpen.

Ze zijn in het bezit van een paar krachtige voorpoten om hun prooi te grijpen.

Aan het eind van deze poten zitten kleverige kussentjes van duizenden fijne haartjes, bedekt met een dun laagje olie.

Deze kussentjes hechten zich als klitten aan het slachtoffer.

Vervolgens bijt de wants zijn prooi, waarbij hij speeksel injecteerd met een speciaal enzym.

Door dit enzym wordt de prooi al gedeeltelijk voorverteerd.

Tweestippenwants Diergaarde Blijdorp 2007
Daarna sleept de wants de prooi mee naar een rustig plekje, en zuigt de inmiddels enigszins vloeibare inhoud van de prooi op.
Tweestippenwants Diergaarde Blijdorp 2007

De wants kan met een buitengewone precisie, zijn verlammende gif wegschieten, tot op een afstand van 30 cm.

Door met de kop te draaien, kan hij zelfs met het gebogen rostrum (snavel) over zijn schouder naar achteren spuwen.

Daar wel 15 stalen achter elkaar kunnen worden afgevuurd, heeft het een zeer afschrikwekkende werking.

 

West-Afrika

Van de twee-stippenwants is bekend dat het vrouwtje zich maagdelijk kan voortplanten

   
Leefomgeving Draagtijd
   

regenwoud

   
Voedsel  
   

kakkerlakken, krekels, vliegen, kevers en rupsen

Als een mens gestoken wordt is dat een zeer pijnlijke ervaring.

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

35-40 mm.

Ze kunnen een giftige vloeistof uitscheiden als middel ter verdediging.