banner
   
Home Wasbeerhond of Marterhond - Nyctereutes procyonoides Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Wasbeerhond  Aqua Zoo 2007
De wasbeerhond komt voor in het oosten van Siberië, het noorden van China, Noord-Vietnam, Korea en Japan. Bij voorkeur leeft hij daar in loofbossen en gemengde bossen met een dichte ondergroei en in de nabijheid van water.

De wasbeerhond heeft een lange grijs- tot geelbruine vacht met zwarte haarpunten. Ze hebben een zwart 'wasbeermasker' en slanke donkere poten. Onder de lange haren ontwikkelt zich in oktober tot december een dikke donsvacht. Omdat de wasbeerhond ook meer eet om zich voor te bereiden op de winter, lijkt hij in die maanden twee keer zo dik te worden.
De wasbeerhond loopt op vier poten, maar hij kan zich lopend niet snel voortbewegen. Wel kunnen wasbeerhonden goed zwemmen en duiken.

De wasbeerhond ziet heel weinig, maar zijn neus is wel goed ontwikkeld. Met zijn neus kan hij goed zijn voedsel vinden.

De wasbeerhond is een omnivoor. Wat voedsel betreft is de wasbeerhond niet erg kieskeurig. Hij eet muizen, vogels, eieren, vis, kikkers, insecten, aas, bessen en vruchten.

Wasbeerhonden leven in paren of in een los familieverband.
Wasbeerhond Dierenrijk 2007
   
 

Noord en Oost Azië en Europa

4-6 jongen
tot 12 per keer

   
Leefomgeving Draagtijd
   

Bosachtig gebied, moeras en bij water

59-64 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

Fruit, gras, vogels, muizen, krabben en vis

6-10 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

50-68 cm.
zomer 4-6 kg.
winter 6-10 kg.

Houdt alleen in koude streken een winterslaap.
Tijdens zijn winter-slaap raakt hij ong. 50% van zijn lichaamsgewicht kwijt.

De opmars van de wasbeerhond lijkt niet meer te stuiten.

Ook in Nederland is de wasbeerhond al onder ons, dat staat vast als een paal boven water.
Het dier jaagt meestal solitair, dit doen ze vanaf twee uur na zonsondergang tot zonsopgang. De wasbeerhond houdt als enige hondachtige een winterrust van december tot en met april, afhankelijk van de temperatuur en het voedselaanbod.

De paartijd van de wasbeerhonden is rond februari en maart. Normaal zijn wasbeerhonden monogaam, maar in de dierentuin wil het wel eens voorkomen dat een mannetje met meerdere vrouwtjes paart.

Na ongeveer 59 tot 64 dagen worden vijf tot zeven jongen geboren die vervolgens door beide ouders worden grootgebracht. Na negen tot elf maanden zijn de jongen geslachtsrijp.
Alleen al op de Veluwe is sprake van de aanwezig-heid van enkele honderden exemplaren.

Wordt ook wel Japanse vos genoemd.