banner
   
Home Mertens watervaraan - Varanus mertensi Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Mertens watervaraan de Oliemeulen 2011
Zijn lichaam is uitstekend aangepast aan zijn leefomgeving; zijn staart heeft bijvoorbeeld een zijwaarts afgeplatte vorm, wat het zwemmen vergemakkelijkt.

Het leefgebied van de Mertens water-varaan beperkt tot het tropische noorden van Australië.
Het gaat van Broome in het westen tot het schiereiland Cape York in het oosten.

De dieren zijn zeer sterk gebonden aan water.

De copulatie kan zowel onder water plaatsvinden als op het land.

In de regel slechts een paring vindt plaats tijdens die periode.
Mertens watervaraan de Oliemeulen 2011
De tijd tussen de bevruchting en het leggen van eieren is ongeveer zes weken.

De watervaraan haalt vaak adem door de mond.
Dit komt waarschijnlijk door het feit dat zijn neusopeningen vrij klein zijn en kunnen worden afgesloten om te verhinderen dat er water binnendringt tijdens het zwemmen.

 

noorden van Australië

max. 14 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

streken met een hoge luchtvochtigheid in de buurt van water

193-327 dagen
gem. 275 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

Krabben, zoetwater vissen, kikkers, garnalen, kleine zoogdieren en insecten

20 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1.30 m.