banner
   
Home Grévy Zebra - Equus grevyi Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Grevy-zebra Safaripark Hilvarenbeek 2007

In het woestijnachtige noorden van hun verspreidingsgebied (Somalië, Kenia en de Hoorn van Afrika) leeft de Grévy-zebra, die meer lijkt op een ezel dan op een paard.
Grévy zebra's hebben grote beweeglijke 'ezelsoren'.

Grevy-zebra Safaripark Hilvarenbeek 2007 De GrÚvyzebra is de grootste zebrasoort, met lange poten, een korte, gespierde nek en een lang gezicht.

De strepen op het lichaam en de nek zijn verticaal. Op de nek lopen de strepen door in de manen. De strepen op de poten lopen horizontaal.

Over de rug, van de manen naar de staartwortel, loopt een brede zwarte streep.

Langs deze streep loopt een witte, ongestreepte rand. Het strepenpatroon is voor ieder dier uniek.
Een zebra onderscheidt zich van andere paardachtigen door zijn strepen. Over de vraag waarom een zebra strepen heeft is veel discussie geweest Men is tot de conclusie gekomen dat deze strepen een signaalfunctie (herkenning binnen de groep) hebben, maar ook een camouflerende werking. Men meent dat op de vlakten waar de zebra leeft het silhouet van het dier verstoord wordt dankzij de verhitting van het aardoppervlak. Hierdoor ontstaat trillende lucht, waardoor de gestreepte zebra in het landschap niet goed meer te zien is.
 

zuidwestelijk
Zuid-Afrika

1 jong

   
Leefomgeving Draagtijd
   

savannes en uitgestrekte graslanden

12 maanden

   
Voedsel Leeftijd
   

grassen, planten, wortels

20 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

kop-romplengte
2.50-3.00 m.
schouderhoogte
1.40-1.60 m.
staart 38-75 cm.
♂ 380-450 kg
♀ 350-400 kg.

bedreigd

Een vrouwtje heeft een vaste plek om te werpen, waar zij iedere keer naar terug zal keren. De Grévy zebra is de noordelijkst voorkomende zebrasoort. Hij kwam vroeger voor in de droge halfwoestijnen, steppen en savannen van geheel Noordoost-Afrika, van Zuid-Soedan tot Noord-Kenia. Tegenwoordig komt hij enkel voor in enkele parken in Kenia en Ethiopië.

De Grévyzebra leeft voornamelijk in droge, open grasgebieden, afgewisseld met een lage struikbegroeiing. In Noord-Kenia waar de Grévy zebra samen voorkomt met de steppezebra leeft de Grévy zebra meer in drogere graslanden.
Het veulen heeft bij de geboorte een lange maan, die loopt van de voorhoofd tot de staartwortel, en een rij van lange haren over zijn buik.