banner
   
Home Coscorobazwaan of Zwaangans - Coscoroba coscoroba Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Coscorobazwaan Aqua Zoo 2007 Het is de kleinste zwaan, toch is hij groot voor een watervogel.

De kop van deze vogel heeft meer weg van die van een eend dan van een zwaan.

De coscoroba zwaan eet voornamelijk waterplanten.

Zijn naam heeft hij te ranken aan het geluid wat hij maakt, het lijkt namelijk of hij zijn naam zegt.

Hij leeft in moerassen en plassen met veel begroeiing, zowel op het land als in het water zelf.

Zwanen kunnen in de vlucht niet zwenken.

De vogel is vrijwel geheel wit. Alleen een aantal veren hebben zwarte punten. Deze zijn meestal niet zichtbaar.
Zijn snavel en poten zijn een opvallend rode kleur. Het lichaam van de coscoroba-zwaan ziet eruit als dat van een kleine zwaan, maar de kop ziet er eerder uit als die van een gans.

Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.

Coscorobazwanen zijn monogaam, zoals alle zwanen. Ze bouwen een groot nest in het voorjaar en de zomer.

Het nest wordt op de grond gemaakt, vlakbij het water. Ieder paar heeft een eigen territorium, wat het paar goed bewaakt.
Coscorobazwaan Aqua Zoo 2007
Het nest wordt gebouwd van grassen en andere planten. Het wordt bekleed met veren en dons. Het mannetje beschermt het nest. Het duurt drie jaar voordat de jongen broedrijp zijn.

De coscorobazwaan broedt in Zuid Amerika. In de winter vliegt hij naar Centraal Chili, Noord Argentinië, Uruguay en het zuidoosten van Brazilië.
 

Zuid-Amerika
en op de Falklandeilanden

3-8 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

ondiep water, moerassen en meren met veel begroeiing

36 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

Waterplanten, visjes en insecten

20 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

87-113 cm. 3,2-4,2 kg.

De kleinste zwaan