banner
   
Home Amoerslang - Elaphe schrenki schrenki Alfabetisch
Register
  Ringslangachtigen/Rattenslangen Tandtype: Aglyf - niet giftig  
Leefgebied     Voortplanting
 
Amoerslang Serpo 2009

De soort wordt ook wel Amoer-rattenslang genoemd en is een niet-giftige wurgslang die kan bijten maar niet direct gevaarlijk is.

De lengte is ongeveer 180 tot 210 centimeter. Dit is zeker geen vaststaande waarde, uitschieters kunnen bijna 2,5 meter bereiken.

De mannetjes blijven meestal iets kleiner dan de vrouwtjes. De kleur is geheel zwart met een dunne, grillige gele of witte bandering. De banden staan wat uit elkaar en bij de nek verandert de tekening in grillige vlekken.

Ondanks zijn forse lengte eet de slang liefst kleinere prooien die meestal niet worden gewurgd, zoals kleine vogels en knaagdieren als muizen en ratten.

De Russische rattenslang is in de natuur een echte nestrover. Kleine vogeleieren staan daarom ook op het menu.

In Nederland komt de exoot voor rond vliegveld Eelde. Halverwege de jaren '90 van de twintigste eeuw werden exemplaren van de soort uitgezet in een tuin.

Amoerslang Serpo 2009

De eigenaar zei tegen het ANP ,,Ik heb hiervoor geen toestemming gegeven, maar er ook geen punt van gemaakt. De diertjes zouden een winter toch niet overleven, dacht ik".

Ook andere reptielen als de roodwangschildpad weten zich te handhaven in veel landen waar de soort oorspronkelijk niet voorkomt, waaronder Nederland.

Amoerslang Serpo 2009

De gemeente Tynaarlo zit kennelijk met de slangen in haar maag.

Op 1 augustus 2006 organiseede de gemeente Tynaarlo een informatie-bijeenkomst voor de buurtbewoners.

Ook huurt de gemeente een gespecialiseerd bureau in om het aantal dieren te tellen en om met een bestrijdingsstrategie te komen.

De russische rattenslang wordt tegenwoordig in toenemende mate op veel plaatsten in het land ingezet als natuurlijke ratten- en muizenbestrijding in kassen.
 

Noord-China en Rusland

10-20 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

dichte wouden

eierleggend

   
Voedsel Leeftijd
   

knaagdieren, vogels en vogeleieren

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

180-230 cm.

Russische rattenslang