banner
   
Home Zwartnek of zwartkap vruchtenduif - Ptilinopus melanospila Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Zwartnek vruchtenduif Blijdorp 2010

Niet de nek maar de hals is zwart en uitsluitend bij het mannetje.

Het mannetje heeft een lichtgrijze kop
met zwarte nek, gele keel.

De vrouwelijke en de jonge zwartnek vruchtenduiven hebben een geheel
groen verenkleed.

De vogels zijn vaak te vinden in de vruchtdragende bomen, maar ook in savannen, met doornstruiken begroeide gebieden en mangrovemoerassen.

Vruchtenduiven eten verschillende soorten bessen, van enkele soorten duiven is de verspreiding gebonden aan het voorkomen van bepaalde vruchten.

Vooral vijgen worden vaak op prijs gesteld.

Zij hebben een korte darm en tandachtige uitsteeksels aan de maagwand, waarmee harde noten en pitten kunnen worden fijngemaakt.

De vogels maken zoals alle duiven een slordig takkennestje op hoogten van 4-6 meter boven de grond, hierin worden één of twee witte eitjes gelegd.
Voor het leggen van eieren heeft de duivin veel eiwitten nodig. Deze eiwitten moet zij uit haar voeding halen. In fruit zit heel weinig eiwitten en over het algemeen is het zo dat alle vruchtenduiven die alleen fruit op hun menu hebben staan, slechts één ei per legsel hebben.

Sporadisch komen er wel eens legsels van twee eieren voor.

In hun natuurlijk leefgebied leven deze soorten voornamelijk op een vruchtendieet, hetgeen een verklaring kan zijn voor hun kleine legsels.
Zwartnek vruchtenduif Blijdorp 2010
 
 

Filippijnen

meestal 1 ei

   
Leefomgeving Broedtijd
   

bosrijkgebied

16 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

fruit, vijgen en bessen

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

24 cm.

ook bekend als
Zwartkapvruchten-duif of Zwartnek-jufferduif