banner
   
Home Blauwe oorfazant - Crossoptilon auritum Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Blauwe oorfazant Avifauna 2009

De blauwe oorfazant is moeilijk te onderscheiden.

De mannetjes en vrouwtjes zijn gelijk, soms is de hen iets kleiner dan de haan, de kleur is gelijk.

De loopbenen zijn dikwijls wat korter, soms heeft de hen kleine sporen.  

De benaming oorfazant komt van de grote witte veders die als een soort moustache omhoogsteken tot boven hun hoofd, zodat het lijkt of ze kleine oortjes hebben.

In de broedtijd bepalen ze hun eigen broedterritorium.

De hen broedt alleen, bewaakt door de haan en later leiden ze samen de kuikens.
De nesten worden goed in laag struikgewas verbogen en met blad bedekt.

Blauwe oorfazant Avifauna 2009 Blauwe oorfazant Avifauna 2009
Blauwe oorfazanten lopen liever dan dat ze vliegen.

Oorfazanten danken hun naam aan de pluimen langs het gelaat, waardoor het lijkt alsof ze puntoren hebben.
De kuikens van oorfazanten zijn moeilijk met andere fazantenkuikens groot te brengen daar ze zeer vechtlustig zijn.
 

Azië
oorspronkelijk China

4-11 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

bergbossen

26-28 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

bessen, bladeren en grassen

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

86-96 cm.