banner
   
Home Koningsfazant - Syrmaticus reevesii Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Koningsfazant NOP 2007

De koningsfazant leeft in kleine familiegroepen.

In de broedtijd bezet de haan een eigen territorium met één tot drie vrouwtjes.

Als het nest in gevaar is, veinst het hennetje een verwonding en leidt zo de vijand af. De jongen sluipen stilletjes uit het nest en verschuilen zich onopvallend, waar ze doodstil blijven staan.

De jongen gaan direct met hun moeder op zoek naar voedsel. Na 14 dagen kunnen ze al naar een boom vliegen om de nacht door te brengen.

De hen lokt de aanvaller wel 100 m. weg en keert, zodra de kust veilig is naar het nest terug.

De naam fazant komt uit het Grieks en betekent "de vogel van de Phasis"

Koningsfazant NOP 2007

De fazanthaan is meestal polygaam, maar als er weinig hennetjes zijn, kan hij ook monogaam leven.

De haan baltst voor de hen door zijn lellen op te blazen, zijn veren op te zetten en voor of langs haar heen te paraderen.

Zijn vleugel aan haar kant laat hij zakken en zijn staart buigt hij naar haar toe.

Fazanten vliegen verrassend snel. De krachtige poten dragen sporen en aan de tenen zitten sterke nagels.
 

Midden- en
Noord-China

7-15 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

bebost gebied

24-25 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

zaden en groene plantdelen

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

staart tot
1.80 m.