banner
   
Home Blauwkeelgoean - Aburria pipile Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Blauwkeelgoean Best Zoo 2009 Blauwkeelgoean Best Zoo 2009

De blauwkeelgoean leeft in groepen van maximaal vijf dieren.

Hij heeft een voorkeur voor heuvelachtig bosgebied, waar hij vrjwel altijd in bomen te vinden is.

In het broedseizoen vormen goeans paartjes, die meestal gedurende meerdere seizoenen bij elkaar blijven.

 

Het nest wordt in een boom gebouwd, waar het goed beschut is door bladeren.
Het vrouwtje broedt de eieren alleen uit.

Na het uitkomen van de eieren verlaten de kuikens het nest binnen nekele dagen.

Het verzamelen van voedsel doet de goean vooral in de vroege ochtend en als het schemert.

Ze voeden zich hoofdzakelijk met fruit, besjes en zaden.

Hiermee speelt de goean een belangrijke rol in de verspreiding van tropische boomsoorten.

Blauwkeelgoean Best Zoo 2009
   
 

uitsluitend op het eiland Trinidad langs de noordkust van Zuid-Amerika

2 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

heuvelachtig bosgebied

24 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

fruit, bessen en zaden

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

63-74 cm.