banner
   
Home Australische boshoen of boskalkoen - Alectura lathami Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Australische boshoen of boskalkoen Australische boshoen of boskalkoen
De boshoen is de grootste vertegen-woordiger van de grootpoothoenders.
Net als bij alle andere grootpoothoenders worden de eieren uitgebroed in een
nestheuvel, die door het mannetje wordt gemaakt.Het mannetje bouwt de nestheuvel
door aarde en bladeren bij elkaar te harken.

Met luide, dreunende geluiden lokt hij verschillende vrouwtjes naar zijn aangelegde nestheuvel en laat ze eieren leggen in de door hem uitgegraven gaten.

Australische boshoen of boskalkoen Australische boshoen of boskalkoen
Door het wegkrabben of juist toevoegen van bladeren zorgt hij er vervolgens voor
dat de temperatuur in de hoop rond de 33 ºC. blijft.
 

Noordoost- en Oost-Australië

18-24 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

tropisch regenwoud en loofbossen

7 weken

   
Voedsel Leeftijd
   

plantendelen en insecten, vruchten en zaden

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

70 cm.

De jongen groeien solitair op en kunnen na drie
uur al vliegen