banner
   
Home Duivenbode's lori - Chalcopsitta duivenbodei Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Duivenbode's lori NOP 2007 Duivenbode's lori NOP 2007

Duivenbode's lori's bewonen de bossen van laaglandgebieden tot op hoogten van 200 meter.

Ze houden zich vooral op in boomkruinen van hoge bomen en zijn daardoor moeilijk te observeren.

Buiten de broedtijd leven de vogels paarsgewijs of in kleine groepjes tot tien vogels.

Als de mannetjes beginnen te baltsen worden de ze steeds agressiever.

Foto: links Duivenbode's lori, rechts Lori van de blauwe bergen

Als de jongen uitkomen wegen ze ongeveer 8 gram.
Op de rug tonen ze tamelijk lang wit nestdons, voor de rest zijn ze kaal, de snavelkleur
is donkerbruin. In het begin groeien de jongen zeer traag. Op de achtste dagen wordt de eerste grijze donsbevedering zichtbaar, ruim een week later zitten de jongen volledig
in het dons.
Ongeveer drieëneenhalve week na de geboorte gaan de ogen open en beginnen aan de vleugels de veerschachten door te komen, een maand later zitten de jongen geheel in de veren.

De nestduur bedraagt ± 10 weken.

Ze worden dan nog gedurende ongeveer drie weken door de oudervogels (bij) gevoerd alvorens ze zelfstandig zijn.

 

Indonesië en Nieuw-Guinea

2 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

tropisch laagland

25 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

pollen, bloesem en insecten en fruit

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

34 cm.