banner
   
Home Papilio cresphontes Alfabetisch
Register
       
Leefgebied Overzicht vlinders Voortplanting
 
Papilio cresphontes Dierenpark Emmen 2007

De levenscyclus van een vlinder is onderverdeeld in vier zeer verschillende ontwikkelingsstadia. Deze ontwikkeling wordt ook wel "metamorfose" genoemd. Er zijn geen overeenkomsten tussen de verschillende ontwikkelingsstadia. Daarom is het echt een wonder, dat een lastige rups een kleurrijke vlinder wordt.

Deze vlinder komt voor in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico tot in Midden-Amerika en het noordelijk deel van Zuid-Amerika.

De vlinders komen in grote aantallen voor in de regentijd. Ze drinken niet alleen veel nectar uit een grote verscheidenheid aan bloemen, maar ook sappen uit verse mest.

Vlinders uit gematigde streken krijgen te maken met de winter. Om die tijd goed door te komen, lassen ze een rustperiode in, die diapauze wordt genoemd.

Diapauze vindt plaats in een in de genen vastgelegd stadium van de metamorfose, en het voltrekt zich op een specifieke manier, gewoonlijk in reactie op een aantal stimuli uit de omgeving die voorafgaan aan ongunstige omstandigheden

De rupsen van deze vlinder veranderen net voor de winter in een pop. Ze blijven in dit pop stadium gedurende de winter en komen in het voorjaar weer tevoorschijn.

 

Verenigde Staten en Mexico

eitjes zijn eerst fel oranje en worden daarna donker van kleur

   
Leefomgeving  
   

loofbossen en citrus-boomgaarden

   
Voedsel Leeftijd
   

nectar en sappen uit mest

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden