banner
   
Home Pauwkalkoen of Honduras kalkoen - Meleagris ocellata Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Pauwkalkoen Artis 2010

Het mannetje heeft een indrukwekkende balts waaraan de soort ook zijn naam te danken heeft.

Hij heft zijn staartveren op en ritselt met de grote slagpennen van zijn vleugels over de bodem, vergelijkbaar met een pauw.

De oranje uitwassen op zijn nek en kop zwellen op en krijgen een nog fellere kleur, allemaal om het vrouwtje te imponeren.

De Indianen waren ondanks hun deskundigheid in de omgang met dieren,
niet in staat de pauwkalkoen te domesticeren.  

Het woord ocellata is afgeleid van het Latijnse woord oculus (oog) en verwijst naar de oogachtige vlekken op zijn staart, welke veel gelijkenis vertonen met die van de pauwhaan.

Beide geslachten hebben een kale nek en kop die blauw gekleurd is, met daarop oranje wratten.

De pauwkalkoen leeft in het bos en voed zich met alles wat daar te vinden is.

Pauwkalkoen Artis 2010
De pauwkalkoen is in hoofdzaak een grondbewoner, maar ze rusten en slapen
op een hoger gelegen tak, het liefst boven het water.
 

Midden-Amerika en schiereiland Yucatán

8-12 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

Loof- en naaldbossen

28 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

bladeren, zaden, noten en bessen, maar ook insecten zoals mieren, motten en kevers.

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

70-122 cm.
♂ 5 kg.
♀ 3 kg.