banner
   
Home Koningspython - Python regius Alfabetisch
Register
  Boidae - Reuzenslangen/Wurgslangen Tandtype: Aglyf - niet giftig  
Leefgebied     Voortplanting
 
Als een Koningspython zich bedreigd voelt, zal hij in eerste instantie proberen te vluchten. Mocht dat niet lukken, dan rollen ze zich op een dusdanige wijze op dat ze een soort bal vormen, met de (kwetsbare) kop goed versopt in het midden van de bal. Daar komt de naam Balpython dus vandaan. Koningspython Dierenpark Emmen 2009
Wanneer een Koningspython zich echt in het nauw gedreven voelt, zal hij uiteindelijk proberen zijn belager te bijten.
Overdag houden de pythons zich verscholen, maar tussen zonsondergang en zonsopkomst worden ze actief en gaan op jacht. Koningspython Dierenpark Emmen 2009
Koningspython Dierenpark Emmen 2009
Koningspythons leven vooral in de randen van de regenwouden en op de droge savannen. Zowel op de bodem als in struiken en bomen.

De koningspython legt, zoals vrijwel alle pythons doen, eieren.

Het vrouwtje legt tussen de 4 en 15 eieren op een een hoop en kronkelt zich er vervolgens omheen. Het vrouwtje is in deze periode zeer agressief, en broedt de eitjes letterlijk uit. Omdat slangen koudbloedig zijn, kan ze dit niet met haar lichaamswarmte, maar door met het lichaam te "rillen" stijgt de lichaamstemperatuur.

De gehele broedtijd duurt tussen de twee en drie maanden. Na 80–90 dagen komen de eieren uit. Bij de geboorte zijn de jonge koningspythons gemiddeld tussen de 25 en 40 cm lang en wegen tussen de 40 en 60 gram.
 
 

Afrika

4-15 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

droge savannes en vochtige bossen in de nabijheid van water

80-90 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

amfibieën, hagedissen, andere slangensoorten, vogels en kleine zoogdieren.

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1.50 m.

ook bekend als
balpython