banner
   
Home Thoaspage - Heraclides thoas Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Thoaspage Artis 2009

De Thoaspage is een dagvlinder uit de familie Papilondae, de grote pages.
Het zijn meestal grote kleurrijke vlinders die gesierd zijn met staarten aan de vleugels.

De familie is op alle continenten, uitgezonderd Antarctica, vertegen-woordigd maar de meeste soorten
komen uit tropische gebieden.

Deze soort is te vinden in vele verschillende habitats waaronder tropisch regenwoud, nevelwoud, vochtig loofbos, boom-gaarden en voorstedelijke gebieden op hoogtes tussen zeeniveau en ongeveer 1600 meter.
Mannetjes worden vaak gezien op zandbanken langs de rivier, langs stranden, droge rivierbeddingen en andere vochtige zonnige plaatsen waar ze gemineraliseerd vocht kunnen drinken.

Soms zijn ze op die drinkplaatsen afzonderlijk te zien, maar vaker worden ze in kleine groepjes van 4-6 vlinders waargenomen, temidden van vele andere soorten die in dit gebied voorkomen.
Thoaspage Artis 2009
In het tropische deel van het verspreidingsgebied vliegt de vlinder het gehele jaar door terwijl in het noorden de vliegtijd loopt van april tot en met juli.
Thoaspage Artis 2009 De rups van deze soort beschikt over een zogenaamd osmaterium, dit is een gevorkte klier die fel van kleur is en een stinkende secretie verspreid, deze bevindt zich aan de achterzijde van de kop.

De klier wordt bij verstoring uit een plooi van de kop gestulpt, er komt een chemische stof vrij genaamd isoboterzuur, waarvan wordt aangenomen dat dit wordt gebruikt als een verdediging tegen mieren.
 
 

Zuid-Amerika

van Mexico
tot Bolivia
en Argentinië

eitjes worden afgezet op
planten uit de wijnruitfamilie*

   
Leefomgeving Broedtijd
   

tropisch regen-woud, nevelwoud en vochtig loofbos

De eieren zijn
vos gekleurd, bolvormige en glad van structuur.

   
Voedsel Leeftijd
   

voorkeur voor nectar uit de Lantana

 

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

spanwijdte
100-130 mm.

Copulatie vindt waarschijnlijk
in de late na-middag plaats
net voor de schemering

  * De Wijnruitfamilie is een familie van tweezaadlobbige planten die vooral bekend is van de citrus-
vruchten en als sierplant. Een waardplant of gastheer is een plant waarop een organisme of virus de bestanddelen vindt, die voor zijn groei (en vermeerdering) nodig zijn. Onder andere spreekt men over
een waardplant voor een plant waarop een vlinder haar eitjes afzet. Dit is meestal de plant waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel.