banner
   
Home Ransuil - Asio otus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Ransuil Wonderwereld 2006
In de boedtijd voert het mannetje een fraaie baltsvlucht uit, waarin het zijn vleugels onder zijn lichaam samenklapt. Dit wordt met tussenpozen van ongeveer 3 seconden herhaald.
Het mannetje zorgt voor voedsel voor het vrouwtje, en later brengt hij ook voedsel voor de jongen. Het vrouwtje verdeelt het voedsel.
Ransuil Wonderwereld 2006 Tussen de ogen onderbreken twee omhoog-staande witte wenkbrauwen " de sluier" en geven de uil een zeer alerte blik.

De grote oorpluimen zijn duidelijk zichtbaar, hoewel de uil ze ook helemaal plat kan leggen. Dat gebeurt bij volledige ontspanning of in de vlucht.

De ransuil heeft asymetrische gehoorgangen. De linkergehooropening zit hoger dan de rechter-, waardoor hij prooien moeiteloos kan lokaliseren.

Na zonsondergang vliegen ze afzonderlijk het duister in, om zich de volgende ochtend weer in de slaapboom op te houden.
 

Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika

4-6 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

open plekken in bebost gebied

26-28 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

muizen, ook wel kleine vogels en vleermuizen

10-15 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

35-37 cm Spanwijdte
84-95 cm
210-330 gram