banner
   
Home Velduil - Asio flammeus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 

Velduilen hebben specifieke voedsel-gebieden en hebben de neiging om daar te blijven waar ze ruimschoots voedsel kunnen vinden.

Hun sterke klauwen en scherpe snavel zorgt ervoor dat ze hun prooi op kunnen pikken tijdens het vliegen.

Ze vliegen ongeveer twee meter boven de grond op een langzame manier.

Ze jagen op geluiden, hierdoor kunnen ze een prooi pakken terwijl die zich verstopt onder het gras.

Velduilen helpen ongedierte zoals kleine knaagdieren te bestrijden.

In gebieden waar kleine dieren voorkomen als plaag kunnen velduilen uitgezet worden om deze te pakken.

Velduil Best Zoo 2009
De veren zijn geel-wit en donkerbruin; gedeeltes van het hoofd en vooral de poten en flanken zijn wit. Velduilen verschillen individueel erg van kleur.
Velduil Best Zoo 2009

Velduilen beginnen met foerageren tijdens het daglicht en de vroege avond. Ze zijn ook actief tijdens de nacht, maar meestal na de avondval.

Tijdens de wintermaanden jagen ze samen maar de rest van het jaar zijn ze alleen.

Velduilen zijn alleen kwetsbaar voor zoogdieren in een open gebied en op hun grond nest.

Als er een indringer in hun territorium komt vliegen ze heel hard op deze af. Wanneer ze bijna botsen trekken ze snel op.

Door te schreeuwen en te doen alsof ze een gebroken vleugel hebben proberen ze de indringers van het nest af te leiden.

 

Europa, Azië en Amerika

4-7 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

toendra's, moerassen, heide en graslanden

21-27 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

muizen en andere kleine zoogdieren

in het wild
± 4 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

34-42 cm.
spanwijdte
95-110 cm.
200-475 gram