banner
   
Home Europese zeearend - Haliaeetus albicilla Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Europese zeearend Ouwehands Dierenpark 2009 Europese zeearend Ouwehands Dierenpark 2009

Vanwege de grote spanwijdte wordt de Europese zeearend ook wel de vliegende deur genoemd. Buiten zijn enorme spanwijdte vallen zijn grote gele snavel,
de diep gevingerde vleugels en zijn witte staart op.

Door de sterk knellende beweging van de nagels wordt de prooi direct gedood.

De snavel dient als pluk- en scheurapparaat.

Van oorsprong kwam de zeearend in geheel Europa voor, maar vooral in Midden- en Zuid-Europa is de soort verdwenen. Wel nemen de laatste jaren de aantallen weer toe. Maar de zeearend komt ook voor in een band over Rusland naar Azië, waar hij van de Anadyrbocht tot het noordoosten van China leeft.

Na een afwezigheid van meerdere eeuwen werd het eerste broedsucces in 2006 in de Oostvaardersplassen geconstateerd.
 

Europa

2-3 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

hoofdzakelijk langs kusten, meren, rivieren, eilanden en natte gebieden

35-40 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vis, vogels en kleine tot midelgrote zoogdieren

42 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

69-92 cm. spanwijdte 200-245 cm. 4,0-5,5 kg.

Grootste
Europese roofvogel

Het zijn sociaal levende dieren zonder territorium. Ze kunnen rustig naast elkaar broeden.

Het zeearendenpaar heeft zich blijvend in de Oostvaardersplassen gevestigd; ook in 2007, 2008, 2009 en 2010 werd er succesvol gebroed. Aangezien vrouwelijke jongen meestal in het gebied waar ze zijn opgegroeid blijven, is de verwachting dat het aantal broedparen zich snel kan gaan uitbreiden.

In 2010 hebben ook in het Zwarte Meer (Flevoland/Overijssel) en in het Lauwers-meergebied (Friesland/Groningen) zeearendparen een broedpoging gedaan.
Deze beide pogingen zijn echter niet gelukt.

Als wintergast, maar tegenwoordig ook in de zomer, wordt hij eveneens waargenomen in bijvoorbeeld de Biesbosch en de Gelderse Poort.